Oprichter Cor Huizing

Het Wespennest werd opgericht in 1968 door Cor Huizing. Het was één van de twee basisscholen in de nieuwe wijk Plan Van Gool in Amsterdam-Noord. Geïnspireerd door de visie van andere Jenaplanscholen, was voor hem al snel duidelijk dat Het Wespennest ook een Jenaplan moest worden. 

Eerste leerling

De eerste leerling van de school was Helene Rensen, die met haar ouders in het Plan Van Gool woonde. Zij kreeg korte tijd thuis les van Cor Huizing. Daarna verhuisden de eerste leerlingen voor enkele maanden naar een tijdelijk onderkomen in de Capelleschool en daarna de Mgr. Bekkersschool. Pas in 1969 konden de leerlingen terecht in het nieuwe schoolgebouw. De eerste drie jaar was het aantal leerlingen beperkt. Huizing verzorgde het onderwijs voor de bovenste klassen, juffrouw Ine deed de onderbouw. In 1971 werd de Augustinusschool aan het Meerpad opgeheven en maakten de meeste leerlingen (ongeveer 80) de overstap naar Het Wespennest. In 1973 verwelkomde de school de 250ste leerling.

De naam

In 1968 waren in Nederland pas dertien Jenaplanscholen. Twee daarvan hadden min of meer dezelfde naam: De Bijenkorf (Assendelft) en De Biënkorf (ook Amsterdam-Noord). In het Jenaplanonderwijs is de school een leef-werkgemeenschap waar kinderen leren samenwerken en samenleven. Kinderen, leerkrachten en ouders vormen samen die gemeenschap. De school noemen naar een bijenkolonie past bij die grondgedachte van Jenaplan. Waarschijnlijk omdat de naam Biënkorf in Amsterdam-Noord al vergeven was, koos Huizing ervoor om zijn school te noemen naar een wespenkolonie: Het Wespennest.

Ouderbetrokkenheid

Bij de school als leef-werkgemeenschap paste op Het Wespennest van het begin af een grote betrokkenheid van ouders. Vaders en moeders gingen mee op kamp of namen deel in van de werkgroepen. Een aantal van deze werkgroepen bestaat nog steeds, waaronder de feestgroep en de kampgroep. De school heeft al sinds jaar en dag een indrukwekkende bibliotheek, dagelijks verzorgd door ouders. Al decennia lang geeft Dini Rietbergen leiding aan de ‘bieb’.

Verbouwing

In 1987 werd Het Wespennest opgeschrikt door een grote brand, waarbij helaas ook een groot deel van het archief verloren ging. Bij de gedeeltelijke herbouw van de school werd een nieuwe vleugel toegevoegd, voor twee onderbouwgroepen. De kleuters van de Woelwaters kwamen als groep 1 en 2 bij het Wespennest. De patio verdween en werd een grote hal voor de weekopeningen en weeksluitingen. Doordat het gebouw hard aan vervanging toe was, werd in 2019 gestart met de nieuwbouw. Tijdelijk zaten we in een noodlocatie aan de Werengouw. Toch nog later dan verwacht (door vleermuizen en electriciteitsproblemen) konden we in 2022 intrede nemen in ons mooie, nieuwe gebouw.

Tradities

Het Wespennest kent vele tradities. Eén daarvan was de schoolkampen naar Geijsteren. Helaas, vanwege verkoop van de boerderij zitten we vanaf 2023 op een (ook heel mooie plek) in Ermelo. Een andere traditie zijn de zelf geschreven musicals voor groep 8. De betrokkenheid van ouders is hierbij erg hoog. Andere tradities zijn de Lentewandeling, het Zomerfeest, en niet te vergeten het Ouderfeest, een feest alleen voor ouders.

Wespenfamilies

Hoe populair de school is, blijkt zeker ook uit het feit dat veel volwassen oud-leerlingen opnieuw kiezen voor Het Wespennest als ze zelf kinderen krijgen. In 1990 gebeurde dat voor het eerst. Inmiddels zijn er tientallen tweede-generatiewespen.